ГоловнаЕнциклопедія

Склад питної води

Склад питної води

Склад питної води
Оцінку якості питної води прийнято проводити по її складу. У природному середовищі немає рідини з чистою формулою Н2О. У ній завжди є сторонні домішки, кількість і склад яких залежить від місця і умов видобутку.

Для людини не всяка вода корисна. Є певні стандарти МОЗ, яким повинна відповідати рідина, яка носить назву питної. Коли ви приносите воду в будинок, зверніть увагу на її склад, який повинен бути зазначений на етикетці.

Норми і вимоги

В Україні є своя нормативна документація, де вказані вимоги до складу бутильованої продукції, яку можна випускати і продавати.

це:

  • «Гігієнічні вимоги до якості централізованого господарсько-питного водопостачання» від ДСанПіН;
  • закон України «Про питну воду ...» від 10.01.2002;
  • різні гості з контролю за якістю та гігієнічними вимогами.

Ці документи описують норми і різні показники якості пиття. Вони включають органолептичні властивості рідини і її хімічний склад.

Властивості і склад

Будь-яка субстанція має низку певних властивостей, на які має вплив її складу. Властивості - один з ключових показників якості та придатності води до вживання.

Токсикологічні властивості

Впливають на здоров'я людини, залежать від концентрації і набору певних хімічних елементів в рідині, які можуть привести до інтоксикації організму. При визначенні цього показника звертають увагу на наявність:

  • фенолів;
  • миш'яку;
  • пестицидів;
  • алюмінію і свинцю.

Жорсткість

Цей показник впливає на смак рідини і на те, як вона засвоюється організмом. Залежить від концентрації солей в 1 л. Висока концентрація може призвести до захворювань нирок і артрозу.

Лужність

Лужність або кислотність води вимірюється рівнем рН. Показує кількість і концентрацію кислот (лугів) в рідини. Впливає на її смак і колір, а також, на здоров'я людини. Допустимий рівень рН не більше 9,1. У крані вона має в низький рівень кислотності (5-6 рН), для людини ж оптимальним є показник 7,1-7,5 рН. Такий зазвичай у води з артезіанських джерел.

Мікробіологічний склад

Безпосередньо впливає на здоров'я людини і органолептичні властивості напою. Він показує наявність і концентрацію різних мікроорганізмів в рідині. Є велика кількість патогенних мікробів і бактерій, які несуть небезпеку людині. Тому перед вживанням в їжу води з джерела, потрібно бути впевненим в тому, що її склад відповідає санітарним нормам.

Наші клієнти

Більше 10 тис офісів і 50 тис домогосподарств Києва обрали нас за рівень сервісу. Спробуйте і Ви!

logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo